14 Ağustos 2012

Armanın Perde Arkası

“Bazı yalanlar güzel… Bazı gerçekler acıymış…
Bazı ölümler uzun… Bütün hayatlar kısaymış…”

Teoman böyle söylüyor şarkısında. İşte bu yazıda Kasımpaşa gündemindeki yalanları ve gerçekleri ortaya çıkaralım; güzel ve acı olanları…

Kasımpaşa resmi sitesini yenilemiş. Sezar’a hakkını verelim, güzel de olmuş. Sitede “Kulüp Hakkında” bağlantısına girince kulüp tarihini anlatan uzun bir yazı var. İlginçtir, yazı ekseriyetle armanın hikayesini anlatıyor. Yazıda armanın defalarca değiştiği aktarılıyor. Son olarak müdahale edilen armanın ise 2000 yılından bu yana kullanıldığı belirtiliyor.

Burada güzel yalanlara ve acı gerçeklere eğilelim.

Arma Gerçekleri

Armanın defalarca değiştirildiği ve son armamızın sanıldığı gibi 1948’den bu yana aynı olmadığı doğru. Fakat 1939 yılından beri ana tema olarak “iç içe 2 dairesel şekil, 1921 ve kulüp adı” küçük nüanslarla bugünlere gelmiş. 1948’de Bakanlar Kurulu’nca layık görülen Türk bayrağı ise, taşıma hakkı 1962’deki bir yasayla zorunlu kılınınca kullanılmaya başlanmış.

Arma Yalanları

Yeni yönetim sitede verdiği yazılı ve görsel içeriklerle zihinleri karıştırarak ‘arma zaten çok sayıda değiştirildi’ mesajı vermeyi amaçlamış.

Oysaki armayı bundan önceki yıllarda değiştirenler isim değişiklikleri sonucu İ harfini G, A harfini K yapmak için veya armaya Türk bayrağı motifini işlemek için bunu gerçekleştirmişler. Yahut 1939’da 4. kez arma değişikliği yapıldığında ilk kullanılan “top, A.G.K, 1921 motifli” armaya dönüş olmuş.

Kafa karıştıran yazıda ikinci ve genç takımların 1930’larda farklı arma kullanması ‘1930’larda 3 kere arma değişikliği yapıldı’ şeklinde sunulmuş. KSK kısaltması yerine Kasımpaşa kullanımına geçilmesi bile ‘logo değişikliği’ olarak aktarılmış.


Armanın Yıllara Göre Gelişim Tablosu 
(büyütmek için resmi tıklayın)

Amaç ve Yöntem
Tüm bunlar bir yana, 20. yüzyılda yapılan arma değişikliklerinin temel amacının şirket kârı ya da iletişim programı olduğunu kim iddia edebilir?

Bugün ortada net bir gerçeklik var ki; semtimizi paranın esiri yapma hamlelerine girişen yeni yönetim bu değişimi ‘tamamıyla’ ticari kaygı güderek gerçekleştirmiştir. Aksi bir düşünce olsa, yarışma açılabilir veya anketler düzenlenebilirdi.

Kızılay Meydanı’na çağırsanız uçağa binip Ankara Kızılay’a gidecek olan adamlar, yaptıkları bir toplantıyla değişiklik kararı alarak yeni tasarımlarını sessiz sedasız TFF’ye iletme yolunu seçti. İşte Kasımpaşa taraftarının tepkisi bu noktada başlıyor.

Amacı Gösteren Açık Bir Örnek
Yeni başkan Zafer Yıldırım’ın geçen ay LİGTV’deki konuşmasında ‘neden Beşiktaş’ta değil de, Kasımpaşa’da görev aldıkları’ sorusuna verdiği yanıta bakalım:

“Bu konu yönetimimiz açıklandıktan bu yana kamuoyunda tartışılıyor. Bir tanesi kulüp taraftarlığıdır, bir tanesi de iştir. Kasımpaşa’yı iş gibi görmek lazım. Kasımpaşa’da yapmak istediklerinizi Beşiktaş’ta yapamazsınız. Seba’dan bu yana cevap vermek olduğunuz kongre üyeleri, kamuoyu, taraftarlar var. Büyük kulüplerde müthiş bir baskı var. Kasımpaşa’da ben yaptım oldu dersiniz, Beşiktaş’ta yapamazsınız.”

Son Söz
Bugünlerde, Kasımpaşa’nın Osmanlı’dan günümüze uzanan tarihi bir semt olduğunu unutanlar ve bu semtin takımını FM oyunu olarak görenler hiçbir zaman Kasımpaşalı olarak anılmayacak.

Kasımpaşa için en uzun ölüm Bilge’nin, Kireççi’nin, Oktav’ın ve diğer efsanelerin, kabadayıların olsa gerek. Çünkü onlar hala bu dünyadaki yaptıklarını bize hatırlatabiliyor.

Kasımpaşalı namına yakışan da budur; ölümünden yıllar sonra dahi hatırlanabilmek…


Yapılan Yeni Logo

EKSTRA NOT - 1 || Türk Bayraklı Armalar
Sitedeki bilgilerde Türk bayrağını Beşiktaş’tan sonra alan 2. kulüp olduğumuz yer alıyor. Bu yanlış bir bilgi… Çünkü Karşıyaka 1926’da, Kasımpaşa 1948’de, Beşiktaş ise 1952’de bu şerefe erişiyor. Ayrıca günümüzde 13 spor kulübü daha armasında Türk bayrağı bulunduruyor.

EKSTRA NOT - 2 || Başkandan Talihsiz Açıklama
Taraftarlarca arma değişikliğinin fark edilmesi üzerine başkan Zafer Yıldırım yayınladığı açıklamada ‘logo’ ifadesini kullanarak ‘genellikle çok olumlu yorumlar aldıklarını, bazı taraftarların mutsuz olduğunu’ belirtti ve ‘büyük firmaların bile gittiği değişiklikler sonucu oluşan tepkilerin zamanla beğeniye dönüştüğü’ örneğini verdi.

Şahsen merak ediyorum genellikle olumlu yorum aldıkları kim?  Bazı taraftarların değil çoğunluğun mutsuz olduğunu göremeyen Yıldırım, zahmet olmazsa semte insin.

EKSTRA NOT - 3 || Sitedeki Eksikler
Değiştirilen son armanın sitede hiçbir örneğinin yer almaması dikkatimi çekti. Yazıda onca armaya yer vermişler; fakat değişimine tepki verdiğimiz arma kullanılmamış.

‘Son 10 yılda Kasımpaşa’nın efsane oyuncusu kim’ deseniz, açık ara farkla en çok duyacağınız isim Erhan Küçük’tür. Kritik maçlardaki golleri, semtin sevdiği mücadeleci ruhu onu efsanelerimiz arasına sokmuştur. Ancak sitede “Efsaneler” başlığı altında Erhan’a da yer verilmemiş.

Bu arada bir dipnot paylaşayım. Lacivert olarak adlandırıyorlar ama o logoda asil bir lacivert göremiyorum. Sanki lacivert yerine mavi yerleştirilmiş. Bana öyle geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder